NAŠI „UKUĆANI“: KOŠNICA & MED MEDENI

NAŠI „UKUĆANI“: KOŠNICA & MED MEDENI

Prije desetak godina na poklon sam dobio jedan mali džepni rokovnik. U njega sam često upisivao svoje misli, ali i važne rečenice koje sam čuo od ljudi sa kojima sam se susretao kroz život. Obzirom da su u međuvremenu stvarne bilježnice zamjenile one digitalne na telefonima, bilo mi je potrebno neko vrijeme dok sam u hrpi prašinjavih knjiga našao svoj stari „tefter mudrosti“. U izobilju korisnih savjeta koje sam godima sakupljao, jedan se posebno isticao.

„Za uspješan biznis u poljoprivredi, potrebna je ideja, odvažnost i početni kapital…“

prof dr. Goran Mirjanić, 17. april 2017. godine, susret kod Nedeljka Kusturića.

Iako se sa profesorom poznajem još od studentskih dana, nakon čega smo saradnju nastavili kroz zajedničke edukacije mladih pčelara i uzgajivača ljekovitog bilja širom BiH, uvijek mi je falio taj jedan segment priče o njegovim počecima, odnosno o tome kako je nastala firma „Košnica“ i brend pčelinjih proizvoda „Med medeni“. Predosjećao sam da se u toj priči kriju neki od najvažnijih postulata za, po mom mišljenju najbolji oblik organizacije poslovanja u poljoprivredi – porodični agrobiznis.

„Prva ljubav prema poljoprivredi rodila se u dječačkim danima, kada je moj otac uspostavio jedan od prvih privatnih voćnjaka na području Gradiške. Radilo se o zasadu od 12 dunuma, koji je podignut kroz kooperaciju sa Plantažama“, započinje priču prof. Mirjanić i dodaje kako je pri tome veoma često bio u prilici da sa ocem, koji je u to vrijeme radio u ZZ „Gradiška“ obilazi farme i imanja na području opštine. Ova iskustva, ispostaviće se, bila su presudna za odluku o upisu srednje poljoprivredne škole, te kasnije i poljoprivrednog fakulteta. Iako su roditelji željeli da konačni izbor bude medicina, Goran je bio istrajan u odluci da, kao i njegov otac postane inženjer stočarstva.

Prof. dr Goran Mirjanić na porodičnom pčelinjaku u selu Bistrica tokom posjete grupe francuskih studenata

„A, pčele, gdje se one pojavljuju u toj priči?“, pitam nestrpljivo.

„Sa pčelama sam se prvi put susreo na pčelinjacima mog djeda po majci, Jove Vujičića, iskusnog pčelara, uz kojeg sam stekao hrabrost i slobodu prema pčelama. Sjećam se kako sam kao dijete krišom „navraćao“ u njegovu magazu u Gornjim Podgradcima i degistirao med…“, kroz osmjeh se prosjeća Goran i naglašava kako su ta rana iskustva bila značajna, ali još uvijek daleka od činjenice da će u godinama koje dolaze i sam postati pčelar. Pored djeda, veliki uticaj na njega imali su i prof. dr Nikola Kezić, profesor pčelarstva na fakultetu, koji je probudio pravu zainteresovanost za pčele, kao i poznati pčelari sa područja Gradiške, Dragomir Mirjanić i Milan Jovanović, koji su ga „nagovorili“ da i sam zapčelari, te da se opredjeli za užu naučnu oblast pčelarstvo, jer u tom momentu u Republici Srpskoj nije bilo akademskih stručnjaka iz te oblasti. Na kraju, naučno znanje i metodološki okvir iz oblasti pčelarstva, Goran je stekao uz mentorstvo prof. dr Miće Mladenovića.

Rad na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci, dalja specijalizacija u naučnoj oblasti pčelarstvo, kao i postepeno širenje vlastitog pčelinjaka, uz česte posjete međunarodnim pčelarskim sajmovima iznjedrili su preduzetničku ideju o pokretanju vlastite specijalizovane prodavnice pčelarske opreme na području tadašnje opštine Gradiška. Uz podršku porodice, 2005. godine formirana je samostalna zanatska radnja „Košnica“, koja je od samog početka imala sve osobine porodičnog agrobiznisa. Na prvom mjestu, radnju su osnovale tri porodice – Goranova, ona njegovih roditelja i porodica supruginih roditelja. Zajednički su obezbijeđena početna sredstva, sloboda rukovođenja i odlučivanja u firmi dodijeljena je Goranu, dok su ostali „investitori“ imali uloge supervizora i savjetnika u poslovanju.

„Obzirom da je u tom momentu naš tim činila pretežno starija populacija ljudi, želja mi je bila da se i oni osjećaju potrebnim, a sve u gradnicama njihovih mogućnosti. Tako je moj otac Gojko Mirjanić preuzeo sve poslove povezane sa bankama, poštom i knjigovođom, punac Miladin Golub je zadužen za sklapanje drvenog asortimana u vlastitoj radioni, dok je punica jedno vrijeme bila u stalnom radnom odnosu u „Košnici“ iz koje je i otišla u penziju“, ponosno navodi Goran i naglašava kako najveću podršku i dan danas ima od vlastite porodice, pri čemu supruga vodi računa oko spravljanja mednih mješavina, dok su ćerke i zet veoma često angažovani kako na proizvodnim, tako i na onim naprednim, tržišno-marketinškim aktivnostima.

Porodica Mirjanić, Nevena, Goran, Ljubica i Ivana

Godine koje su uslijedile donijele su razvoj aktivnosti i širenje poslovanja. „Košnica“ postaje d.o.o., te uz podršku različitih međunarodnih organizacija, među kojima se posebno ističe USAID/Sweden FARMA 2 projekat postaje savremeni pčelarski centar. Vizija je od početka bila da se uspostavi takva organizacija, koja će imati zaokružen ciklus proizvodnje, od proizvodnje hrane za pčele, prometa pčelarske opreme, linije za punjenje i pakovanje meda, pa do jednistvenog brenda pčelinjih proizvoda. Usvajanjem politike kvaliteta i kontrole finalnih proizvoda, uz podršku relevantnih marketinških stručnjaka osmišljen je brend „Med medeni“. Pomenuti brend obuhvata nekoliko vrsta meda, medne mješavine sa dodatkom propolisa, polena i matične mliječi, propolis u različitim formulacijama, polenov prah i druge proizvode. Za svaki od pomenutih proizvoda osmišljeno je posebno pakovanje, sa jedinstvenim i atraktivnim vizuelnim identitetom, koji zaista privlači pažnju i govori mnogo o kvalitetu proizvoda već na prvi pogled.

Brend pčelinjih proizvoda „Med medeni“

Pored brojnih radnji širom BiH u kojima se može pronaći, „Med medeni“ brend je od prvog dana prisutan i u ponudi „Kuće Lijevča i Potkozarja“ u Gradišci.

„Od prvog saznanja o pokretanju jedne takve specijalizovane prodavnice na području našeg Grada, željeli smo da naši proizvodi krase njene police i da zajedno sa drugima budu svojevrsna prezentacija agro-turističkih potencijala Gradiške. Obzirom na bogatsvo ponude i asortiman „Kuće“, ponosni smo na postignute rezultate“, ističe prof. Mirjanić.

Na kraju razgovora, zadovoljan dobijenim odgovorima na pitanja koje sam imao, svog profesora pitam da li je ostala bilo koja od ideja, a koja je neostvarena u ukupnom konceptu „Košnica & Med medeni“ poslovnih inicijativa.

„U pogledu kapaciteta i poslovnih aktivnosti, mogu reći da smo kao porodica ostvarili sve svoje poslovne želje. Iako bi mnogi rekli kako je najveći dio posla završen, mišljenja sam da nam onaj pravi, razvojni tek predstoji. Naime, Pčelarski centar „Košnica“ zamišljen je tako da okuplja veliki broj individualnih pčelara sa šireg prostora BiH, te da im pri tome obezbjeđuje mogućnost kooperantske saradnje. Sama kooperacija zamišljena je kao dvosmjeran odnos, u kojem je svaka strana istovremeno i korisnik i pružalac usluga. U perspektivi vidim jednu kvalitetnu kooperantsku mrežu pčelara, sa kojom zajedno zadovoljavamo najveći dio domaćih potreba za kvalitetnim pčelinjim proizvodima, poznatog, provjerenog i sljedivog kvaliteta…“, na kraju razgovora ističe prof. Goran Mirjanić.

„Košnica“ je oduvijek bila puna „radilica“. Onih koje u harmoniji, svaka na svoj način doprinose svome društvu. Neke po prirodi stvari odlaze u zasluženu penziju, druge snažno vuku inicijativu napred, dok one najmlađe tek stasavaju. Važno je da se tim najmlađim, koje će potencijalno jednog dana preuzeti glavnu riječ u „društvu“ ukaže jednako povjerenje liderstva, kakvo je profesoru ukazano prije mnogo godina…

Tekst i foto: Petar Ninić