NAŠI „UKUĆANI“: PRIRODNA KOZMETIKA „EMILY“

NAŠI „UKUĆANI“: PRIRODNA KOZMETIKA „EMILY“

„Ja sam potpuno druga osoba kada radim sa svojim kremama…“, započinje priču Mirjana Knežević iz Gradiške, farmaceut po struci i zaljubljenik u ručno rađenu prirodnu kozmetiku. Iako je rođena i odrasla u Gradišci, Mirjanu je životni put odveo u Beograd, a kasnije i u Moskvu, da bi se poslije trideset godina vratila u svoj rodni grad.

„Nikada nisam bila veliki ljubitelj komercijalnih kozmetičkih preparata. Kako i sama imam osjetljivu kožu, kao i alergiju na sunce, željela sam napraviti proizvode koji u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljavaju moje potrebe u kozmetičkom i terapeutskom pogledu“, nastavlja Mirjana.

Mirjana Knežević, idejni tvorac brenda Prirodna kozmetika „Emily“

Testirajući različite kombinacije kozmetičkih komponenti, nastao je set od nekoliko veoma kvalitetnih i široko primjenjivih proizvoda za njegu kože lica i tijela. Pri tome, kako ističe, uvijek je kod stvaranja novih proizvoda kretala od sebe. Svojih potreba, specifičnih zahtijeva kože, pri čemu je shvatila da je to ustvari i najbolji način nastanka kozmetičkih preparata, koji u velikoj mjeri imaju intimni značaj kod kupaca. Zahvaljujući pomenutoj metodologiji, nastale su noćna krema, kao prvi proizvod, zatim serum za lice, dnevna krema, antirid i na kraju puter za tijelo. Radi se o kremama nježne konzistencije, koje nisu ni malo agresivne i koje pored kozmetičkog efekta treba da imaju i terapeutsko dejstvo. Pojednostavljeno, zadatak koji je Mirjana postavila pred svaki od pomenutih proizvoda bio je da prodiru duboko u kožu i nahrane je. Zahvaljujući sirovinama na prirodnoj bazi, kao i različitim vitaminskim komponentama, te 100 % prirodnim etarskim uljima, postavljeni cilj nije bilo teško ostvariti.

„Veoma često me kupci u šali pitaju da li je puter za tijelo jestiv, jer je veoma ugodnog mirisa, a ja im odgovaram kako sam ga pravila od kakao putera, kojeg koristim i za izradu čokoladnih pralina!“, kroz iskren osmjeh ističe Mirjana, dodajući kako uskoro tržištu planira ponuditi i puter za sunčanje.

Noćna krema – Mirjanin prvi kozmetički preparat

Prve ozbiljne korake u pravcu definisanja brenda kozmetičkih preparata Mirjana je napravila na nagovor prijateljica, koje su odmah poslije nje imale priliku da „testiraju“ kreme na svojoj koži. Nakon standardizovanja receptura, na red je došao i brending, pri čemu je Mirjana već znala koje ime će nositi njeni proizvodi. Brend prirodne kozmetike „Emily“ inspirisan je imenom Mirjanine unuke. Ubrzo nakon toga, izvršena je i registracija u formu „Samostalni preduzetnik“, poslije čega su se obezbijedili svi uslovi za nesmetan plasman proizvoda na tržište.

Danas, pored direktne prodaje i dostave brzom poštom, Mirjana svoje kozmetičke proizvode plasira i putem „Kuće Lijevča i Potkozarja“ u Gradišci, te „Krajiške kuće“ u Banja Luci. Cilj joj je, kako kaže da njeni proizvodi dođu do svojih korisnika, ali prvenstveno putem promocije po sistemu „od usta od usta“.

„Kada sam se vratila u Gradišku, primjetila sam kako gradska uprava u značajnoj mjeri drži do lokalnih proizvođača, pri čemu se uvijek prednost daje malim proizvođačima, kao i onima koji tek ulaze u preduzetničke vode. U „Kući Lijevča i Potkozarja“ sam imala takvu dobrodošlicu da sam prezadovoljna.“, ističe Mirjana i nastavlja priču o tome kako je prilikom svog povratka u rodni grad bila veoma zadovoljna sa onim šta je zatekla.

„Ljudi su ovde izuzetno vrijedni. Vidi se po domaćinstvima. Kuća, travnjak, baštica, cvijetnjak, voćnjak. Veoma uredno i čisto, kako na selu, tako i u gradu. Uvijek sam o tome u Beogradu sa ponosom govorila. Na kraju, drago mi je što sam u prilici da ugostim svoje prijateljice iz Beograda u Gradišci i na svojoj Savi, sa kojom su sve redom oduševljene.“

Bogat asortiman „Emily“ prirodne kozmetike

Na kraju razgovora, Mirjana se dotakla i planova za budućnost. Iako je profesionalno i porodično ostvarena žena, ne krije još nekoliko želja, koje bi voljela ostvariti u narednom periodu. Na prvom mjestu je, kako sama ističe želja da uvijek i jednako kao sada uživa u procesu nastanka njenih kozmetičkih preparata.

„Ovaj posao ne možete raditi umorni i neraspoloženi. Mora se raditi iz ljubavi, ali opet na način da ne izgarate u želji. Ipak, sam proces nastanka mojih krema je za mene najvažniji i sa sigurnošću mogu reći kako uživam u njemu. Istovremeno, zamišljam kako ću sutra svoju unuku učiti ovom zanatu. Ona je djevojčica, možda će i poželjeti da se bavi sa sličnim aktivnostima, a ako i ne, uvijek će znati napraviti posebne preparate za sebe, koji će u potpunosti odgovarati njenim potrebama.“, zadovoljno na kraju razgovora poručuje Mirjana.

Tekst: Petar Ninić

Foto: Petar Ninić i arhiva Mirjane Knežević